Korzika 2009

16 08 2009

No, najprej se moram opravičit, sem pozabu (ni se mi ljubilo pač) napisat da sem poleti (khm, celo leto…) lahko tudi bolj ležerne (tako gnile, da že smrdi..) sorte, in se “jutri“ pri meni lahko nekoliko (veliko) razpotegne…Se veste, študentarija neproduktivna!! Kakorkoli že, se opravičujem…me je prov malčk sram. No ja, da še to opravičevanje ne bo predoug trajel.

Korzika torej. No, kje naj sploh začnem? Jaz kaj tako lepega do zdaj nisem videl niti na slikah..prelepe plaže, kristalno čisto morje, neverjetna pokrajina..ni da ni. Na trenutke se mi je zazdela zelo podobna naši deželici. V eni uri si iz morja v gričih recimo..

corsica-map.jpg

Hm, no zdej pa tako. Na splošno, je cel otok naravnost čudovit. Če se pa gremo podrobnejšo analizo, je vhzodna stran “nič posebnega“..plaže so lepe, a napram zahodni strani in jugu sploh ni primerjave..Notranjost je tudi zelo lepa, Corte in Ristonica, sta ena lepših lokacij pomoje. Z neokrnjeno naravo in živalmi (krave in prašiči se dejansko sprehajajo prosto po prešernu) deluje tako..divje. Pa ceste…kdaj sem bil fasciniran, kdaj pa na robu obupa v smislu “kje zaboga bom jaz tu koga srečal??!“.

No ja, najlažje bo če pokomentiram ob fotkah…

Torej, po naporni vožnji celo noč, jutranjem pol urnem power sleepu in bolečem križu sva se z mojo boljšo polovico vkrcala na trajekt. Draga celina moja evropska, se vidimo čez 11 dni!

Prvo mesto v katerga sva prispela z drago je Bastia. Ker sva komaj čakala da se vrževa v morje, sva se odločila da si bova Bastio pač pogledala kot zadnjo stvar, na dan odhoda dopoldne, in sva jo ucvrla iz mesta, proti plažam.

Nekako tako recimo izgleda cesta na vzhodni strani.

Neskončna ravnina večina ob morju, ki gre gor pa dol…Zanimivo, ma hkrati malce dolgočasno. Prvi dan sva prespala na taisti plaži kjer sva bila cel dan. Totalno drobna mivka da ti je šla dobesedno v vsako luknjo, haha, nad življenjem v morju sem bil kar malce razočaran, sence ni nobene! (na splošno nikjer na plažah dol ni ene sence), tuša pa tut nikjer (no ajde, glih na tej plaži je biu edn!) Nasploh semizdi da majo na Korziki vse narjen tko da greš raj u kampe. Vidu sm sam en tuš zram obale na celem otoku, kamp pa so smešno poceni, table za prepovedano kurjenje in kampiranje pa so praktično povsod. Sploh za ogenj so občutljivi, mislem da je v času ko sva bila dol midva na Korziki divjalo 11 požarov.. No ja, uglavnem nič posebnega, naslednji dan smo šli dalje.. (slik s te plaže pa nimam..pa nič hudega.)

Pa ves čas srečuješ ob cesti taka majhna mesta..vasi, whatever. :) Fino za pogledat.

No, kot sem rekel, začetek je bil dokaj nezanimiv…potem proti jugu se je pa začelo..s pogledi kot je tale recimo.

Še malooooo…innnn prvo večje mesto! Porto-Vecchio. Ful lepo mesto, mogoče celo najlepše. Nemorš rečt, Bonifacio s tisto trdnjavo itak zmaga, ampak je pa nič od mestra…trdnava pa par ulic, pa marina. To je to. No, recimo da je najlepš. Od tuki sva tut poslala kartice, vsi ki ste jih dobil. Točno s te mize!

Pa evo še par slikic mesta..

(Zmankal mi je placa na siolu, zato grem uploadat na imageshack..)

U tej betol so mel 180 različnih vrst pirov, majkemi…

In kaj zberem jaz?

Ja, butasto.. sam nisem upal reskirat, da bi na blef zbral recimo nek x afriški pir, zanič k svina, za 8€. Aja, govorimo 2,5 dcl seveda!

Aja…še angleščina no1:

No, po ogledu mesta…gremo napreeejj…

In kmalu (na zemljevidu je blo sicer pol metra, madona, u resnic pa ene 45 minutk vožnje če se prav spominjam…) prispemo v Bonifacio…Evo mal marine…

No, in tuki gor po tem klancu, se gre pa na trdnjavo.. (druga slika je nekje na sredi poti…na levo greš na te klife kjer ni nič, na desno pa prav v “trdnjavo“ oz mesto na vrhu klifov)

..kjer se ti odpre približno tak pogled…Pa še pogled na drugo stran, na otok..

V mestu so pa drgač dost ozke ulce..torej visoke hiše..torej STRME štenge!! (Na te slik se sploh ne vid, u resnic je pa prou grozlivo kok strme štenge majo…)

No, po temu sva se odločila skočit še malček malček v notranjost, do Filitose. Tu so neki kipi nekih vojščakov ki so jih delali neki ljudje nekaj tisočletij? nazaj. Kar zanimivo no, za kupe kamenja in 1000 let staro oljko. Meni je še najbolj smešno ker kipi še zdaaaleč ne spominjajo na vojščake ampak na…no ja..hehe.


Po Filitosi sva jo mahnila proti glavnemu mestu, Ajacciu. Malo sva se dvignila in oddaljila od morja, ker sva jo ubrala po notranjosti, namesto ob obali..

BTW, use – in s tem mislim use – table so prestreljane/počečkane/uničene. Res nevem, če sem videl 3 cele..mislim da sta ble samo 2. Korzičani bi se strašno radi osamosvojili, in je nacionalna zavest zelo prisotna. Tiste njihove mavrove glave so povsod, na tablah so nenacionalna imena vsa posprejana, in table so večinoma orng prestreljene..kot recimo tale.

Ker se je že mračilo, sva si poiskala prenočišče..ene 10m nad cesto je bla neka cisterna z vodo, idealno skrita, pa sva smuknila kar tja gor..

In zjutraj naprej…

Kmalu sva prispela do Ajaccia. Mesto je sicer lepo, in skrbno urejeno, nima pa nobenih starih atrakcij in podobnih stvari..Bolj fancy počitniško mesto pač, nekaj podobnega kot Calvi (ki je menda zadnje čase tudi hudo skomercializiran), z razliko da Calvi pač nekaj lahko pokaže…Lepo urejen Portorož pač.

Najbolj zanič kava na svetu za 3€ in največji zemljevid na svetu!

<a href=”http://img41.imageshack.us/my.php?image=s730

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi3 odzivov v “Korzika 2009”

16 08 2009
šuši (14:33) :

priden;) A Napoleona pa nič tam ne častijo? Je bil rojen v Ajacciu.

Hmm, sem začela razmišljat, da bi drugo leto tudi jaz šla tja :D

16 08 2009
artificial artificial (15:09) :

Res lepo. Prav fajn dopust, samo vožnje je bilo veliko. :) Pa sendvič tud taprav zgleda :mrgreen:

16 08 2009
Blazz Blazz (18:31) :

@Šuši: Ja, tut napoleona častijo, sej tist kip k je en na konju u Ajacciu je kao on..
Drgač pa obvezno pejt, ker je res bomba, pa da se ful pocen prist skoz! Jaz sem letos za vseskupi zapravi 330e!!

@artificial: Vožnje sploh ni blo tolk velik, vleklo se je do livorna pa nazaj (2x 550km u šusu) drgač pa na otoku ni blo panike…usaj mene ni nič motilo. :)

Sendvič pa itak, za tapravga deca!! (z mojmi 171cm!) :D