Vino ideje!

20 01 2009

Mile kitič = Boris Kopitar

Pa jes, pa ti pa Lazar!

Škuda kape pr Zagdu pa buga majolka!!!

Malo pleha malo žice evo ti opelice!!!

Pal sa pa cili friki!

Ni buliga!

Brada ne bode!

Franci na balanci, pa ni četrtk!

A? A

Chivas ni viski (ne!)!!

Muj Mateejj!!!

OMV bunda!

Ajde da te počastim!

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi16 odzivov v “Vino ideje!”

20 01 2009
dare dare (13:25) :

Bravo blazz, zdaj šele vidimo kakšne globine vse se še skrivajo v tebi :) !
Poezija na kotičku odklopa. Svet je poln presenečenj!

20 01 2009
kati (13:30) :

Neč nabom rekla,tihu pa tut nabom…

20 01 2009
Blazz Blazz (15:48) :

@dare: Se nisa lih moje globine, ubistvu sa ble bel globine iz litrc!

@kati: najbuli! Sicer pa kej, a nis že vajena?!

20 01 2009
Rojc (18:37) :

Tuj preci mihevcau poezi padubnu… ^^

20 01 2009
1danica 1danica (19:39) :

Kaj si pil, Blaž? A zdaj si v redu? :)

20 01 2009
Blazz Blazz (23:05) :

Pil? Malinovc pijem jes, pa neč druzga…tu sa se prjatli zmisln, oni so bel navihani! :) )

21 01 2009
andraz182 andraz182 (20:54) :

Okej, ne štekam pou kurca. Mrbit manka vina :D

24 01 2009
klemenix klemenix (15:55) :

Ow Blazz :)

Ej, zadnjič smo imel (sej veš, kdo smo ta kritični :) ) ob kozarčku rujnega debato mal o narečjih itd. No v glavnem, prišli smo do zaključka, da idrijsko narečje mnogim ni med najbolj simpatičnimi (pa brez zamere-naj takoj poudarim, da poznam veliko punc, ki npr. na to narečje padajo”). No, kakorkoli, sam sem povedal, da mi gre dokaj na živce, da zgleda, da zgolj ljudje, ki govorijo v idrijskem narečju nekako mislijo, da lahko na raznih forumih, portalih (ajde npr. Facebook) še pišejo v narečju. Da ne boš mislu, da sm zatežen al pa karkoli….ma čist dobesedno vsega res ni treba v narečju napisat, kr dostkrat še jest ne dojamem sporočila, pa bi mogu glede na to, kod živim :) A štekaš, kej čem povedat? :) Nism mislu tolk kritično, ku si mogoče misliš. Mal mi gre pa res na jetra. Meni osebno je npr. marsikatero narečje bolj pri srcu, pa ljudje, ki ga govorijo ne pišejo v njem.

Sori prjatu, nism mislu zatežit. Sej ti po moje to veš :) Sam tk povem ane :)

24 01 2009
dare dare (16:07) :

@klemenix,

jaz osebno bi bil za to, da se sploh ne uporablja nobenega narečja za pisanje na blogih, forumih itd. Ne vem zakaj bi bilo idrsko pri tem kaj bolj ali manj simpatično. Vem pa, da sem se poskusil udeležiti debate na idrijskem portalu in sem svojo namero ravno zaradi tega zelo hitro opustil. Mislim, res bedno. Nisem pa opazil, da bi bilo to tukaj ( pri blazzu) zelo očitno. Včasih kakšna beseda, to že.

Nikoli pa ni na primer pisalo :

Sem je šarpajnkl za špampet zašponav mej prekontrapizlu mpa v štekadur zafrtačlu

ali kaj podobnega :) ! lp

24 01 2009
Blazz Blazz (16:23) :

@klemenix: Vem kej si teu rečt ja, vem. Kej nej rečem?
Hm..pomoje jes ne pišem tok (kot prav dare) narečno, da bi blo težko brat, alpa da bi mogl jet komu na živce…Mogoče te je to mal špikln, ker je use napisano u idrščin…ampak morš vedet, kašne so ble razmere ko je ta post nastal. :P Niti ni point da ga usi štekajo, je bolj tak no..hm..interne narave, za hec. In itak, da se takrat niti nisem hotel izražat v slovenščin, sej bi čene post izgubu svoj prvotni point.

Sicer pa se ne strinjam, da idrijsko narečje ni lepo. Usako narečje je lepo! Se pa strinjam, da naj bi se načeloma zaradi lažjega sporazumevanja narečje malce pozabilo in odmislilo, ampak da se bom pa zdaj matral in lomil z neko kvazi slovenščino/ljubljanščino…ne hvala. (Tu seveda mislim zgolj na sporazumevanje v živo!) Zakaj majo pa primorci, pa štajerci “pravico“ govorit po njihovo? Ker je kao lepo? Na-a..isti drek je kot ostala narečja povsod po sloveniji! V real life govorim po svoje, če me pa kdo (sicer redko) kaj ne šteka, mu pa še enkrat povem, pa je!

Za forume/portale/bloge se pa pač prilagajam. Na idrija.ws pišem (sicer bolj redko, ampak ajde) narečno…na facebooku pišem narečno zgolj prijateljem, blog pa…sej vidiš, občasno. :)

Sicer pa vem kaj si hotu rečt, de se neboš bau de bom kej zameru alpa kej, ker..sej pravm, do neke mere se tut strinjam s tabo.. Bova še medva drugič ena debata vrgla..itak si še dolžn, de prideš enkat na obisk h nam!! :)

@dare: u madona, tega pa še jes kumi preberem, kapiram pa le na pou :D

24 01 2009
klemenix klemenix (16:41) :

@Dare: mja, sej jest nimam prou nič proti temu, da se piše v narečju. Pa ne mislit, da me je zmotil Blazzev blog, ker da bi ojn tako pisal. Sploh ne :) Slučajno se je zgodilo, da je napisal v objavi par stavkov v narečju, pa sem pograbil priložnost in povedal svoje mnenje glede tega. Stvar mi gre malce na jetra na Facebooku, kjer se kdaj resno vprašam, kaj je kdo hotel povedati. :) Načeloma sem za to, da se napiše kakšno besedo v narečju, res pa ni treba pretiravat, da te na koncu ne razume čist noben več :) To, da se napiše kašna beseda (ali dve) pa je povsem sprejemljivo in navsezadnje normalno.

@Blazz:ma ne dej, ni me zmotila ta objava, ker je mal v narečju :) Ku sm že Daretu povedu, sm pograbu šanso, da povem svoje mnenje glede tega :) In mislim, da si predstavljam u kšnih razmerah je objava nastala :)
No, sej nisem hotel reči, da je idrijsko narečje grdo. Zadnjič smo tud pršli do zaključka, da se povsem razlikujeta že prfarščina (al ne vem k je uradno) :P :) in idrijščina. Meni je prifarščina ljubša, ker je bolj taka spevna. Drgač pa kar se narečij tiče drži, da so po svoje vsa lepa, a meni npr. nekatera niso prav simpatična. Kar se idrijskega narečja me je zmotilo to, da npr. korošca (koroščina je npr. men super narečje) redko vidiš, da bi prek (ajde spet rečmo Facebooka)komentiral zgolj in samo v koroščini. Uporabi kakšno besedo, ma še zmerej ga vsi lahko razumemo. :)

No, zej mi je mal zašlo ma vseen :) Bi blo bolš, da o tem objavo napišem, ku da ti tle smetim :)

Vem pa, da ne boš zameru :) Drgač je pa tk, da ko si kej na viču kr poklič, da gremo kej spit. Slučajn imam tud doma zej kr zavidljive količine vina, tk da se kr oglas na kozarčku ali dveh :)

Ajde :)

24 01 2009
Blazz Blazz (16:44) :

No, bom! Lah prou takoj še ta tedn! :) )

Drž se, ajde

24 01 2009
1danica 1danica (17:53) :

@klemenix – Meni se zdi jezik z narečji vred ena čisto posebna kategorija v družbenem delovanju človeka. Strašno mi je všeč, kako se spreminja in kako z niansami in besednimi igrami lahko poveš zelo veliko.
Objave in komentarji v narečju se mi avtomatično zdijo bolj osebne oziroma zasebne narave, mogoče celo namenjene le nekemu krogu ljudi. Mogoče Idrci in Prfarci res radi včasih napišemo kaj po domače, ampak to ponavadi takrat, ko to ravno najbolje izrazi razpoloženje trenutka. Sicer pa drugi tudi, nekakšna napol popravljena ljubljanščina, na primer, zame še ni zborna slovenščina. Narečja da ali ne? Odvisno od trenutka in situacije, najbrž. Saj te razumem, ampak upam, da ne boš izgubil živcev, verjetno boš na kakšen tak zapis ali komentar še vedno naletel.

@dare – A je zlo balil?

24 01 2009
klemenix klemenix (22:11) :

@Danica: no v glavnem še enkrat: nisem sovražno nastrojen proti idrijskemu narečju :) Le moti me, ker opažam, da se drugih narečij pač v pisanju ne uporablja tako ponosno, kot ga uporabljajo ljudje, ki jim je idrijsko narečje domače. Pa čeprav so mi nekatera narečja lepša od idrijščine. Mogoče sem z idrijščino le malce zafrustriran, saj sem se z njo kot otrok srečeval le, ko so me v Idrijo vlekli k zobozdravniku pa se mi je malo priskutila :P :)

Sicer me pa idrijščina ne moti. resnično moteči so nekateri “žabarji”, ki pišejo v žabarskem narečju in zraven popajo neke spačene angleške izraze, kot je npr. “tenkjuverimač” :) Obup :)

25 01 2009
tovaris (18:52) :

klemenix: Mislim, da te moram prek izkušenj malce popraviti. Ljudje zelo pišejo v narečjih po lokalnih forumih in podobnih zadevah. Primer ti dajem prekmurski forum: http://www.sobotainfo.com/index.php?mode=forum. Je pa tako da se pri idrijskem narečju zelo čuti fonetične spremembe (e gre v i in podobne fore), ki so razvidne že iz teksta. Medtem ko imajo Korošci in Štajerci zelo izrazite predvsem samo široke samoglasnike, to je pa glavna razlika po kateri se ločijo, tega se pa seveda v tekstu ne loči. Primorci in Dolenjci tudi izrazito pišejo v dolenjščini, jih imam par na facebooku in pišejo po domače in se ne prilagajajo, ko govorijo z domačimi.
Aja, še to: dvomim, da boš kdaj razumu prleke, al na forumu al pa v živo:D

26 01 2009
1danica 1danica (18:09) :

@klemenix, sploh nisem razbrala kakšne sovražne nastrojenosti, kar brez skrbi :) Samo povem ti, kako to jaz vidim.

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !